kalendář

úterý 23. května 2017

Hráči FK Ústí absolvovali teambuildingový víkend

20. - 21. 5. 2017, Tisá, Jonsdorf, Oybin



Ve dnech 20 - 21.5 proběhl víkendový zážitkový program pro ročník FK Ústí nad Labem U12 (narození 2005 a mladší). Tento program byl určen pro děti, jejich sourozence i rodiče. Hráčům byly částečně hrazeny náklady z projektu přeshraniční spolupráce „Dvě země, dva jazyky spojené fotbalem“. 

Cílem zážitkového programu nebylo pouze prožít příjemně víkend, ale i seznámit se s historií českého pohraničí a s historií pohraničí v dnešním Sasku. 

Sobotu strávili malí fotbalisté v obci Tisá, která leží na samotných hranicích s dnešní SRN, ale do roku 1945 zde žilo převážně německé obyvatelstvo. Děti byly ubytovány v kempu Tisá v chatkách. Na programu byl společný výlet údolím Olšového potoka, jež tvoří státní hranici v délce 4 km a je rezervací Natura 2000. Děti a jejich rodiče byli seznámeni s osídlením místních území od bitvy na Bílé Hoře do současnosti a to včetně poválečného odsunu německých obyvatel nejen z katastru obce Tisá. Účastníci dostali i písemně zpracované informace z historie a to v českém i německém jazyce. Cestou se zastavili u rybníka zvaného Liškárna, kde u ohně poobědvali a dále pokračovali po staré solné stezce ze 17. století. Průvodce žákům ukázal i staré mapy a pevné značení pozemků dle patentu Josefa II., které je v místě výborně patrné. Pro nedělní den zvolil ročník 2005 pobyt na německé straně, konkrétně v obcích Jonsdorf a Oybin. V Jonsdorfu děti absolvovaly zajištěnou cestu Via ferrata zvanou Zdrátovaná jeptiška s profesionálními průvodci. Pro všechny to byl zajisté nevšední zážitek. V obci Oybin pak došlo k prohlídce zříceniny gotického hradu, který zakládal Karel IV na tehdejším historickém území českého království. Pak zde sídlil řád Celestinů a následně jezuité. Celý víkend si užili nejen děti, ale i dospělí. Všichni získali nevšední zážitky, ale díky výkladu i vědomosti. Navíc na vlastní oči viděli rozdíly v péči o krajinu na české a německé straně.







Žádné komentáře:

Okomentovat